My Blog

Faunavoorzieningen in Nederland

Faunavoorziening

 

 

 

Nederland telt ongeveer 200.000 dieren, waaronder ongeveer 100 soorten zoogdieren, meer dan 50 soorten vogels en meer dan 20 soorten reptielen. Men schat dat er nog minstens 50 diersoorten zijn die hier nog ontdekt moeten worden. Het land is een belangrijke basis geworden voor bedreigde vogels, met meer dan 150 broedplaatsen voor bedreigde vogels in Nederland. In feite bevindt het grootste deel van de Nederlandse Faunalijst zich hier. De Nederlandse Faunalijst is een lijst van alle inheemse wilde diersoorten in Nederland (exclusief gedomesticeerde dieren). Dit zijn niet alleen individuele dieren, maar een compleet ecosysteem. Als zodanig spelen ze een belangrijke rol in het behoud van ons milieu en zijn biodiversiteit. De faunavoorziening is van groot belang voor de natuur. Ze hebben ook ruimte nodig om te gedijen – dagelijks zien veel mensen hen en hun natuurlijke habitat als onderdeel van hun dagelijkse reisroutine door de wildgroei van wegen en snelwegen die een groot deel van het land doorkruisen.

Waarom is de Nederlandse Faunalijst belangrijk?

Wilde dieren spelen een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. In de Nederlandse grondwet staat zelfs dat de natuur in stand moet worden gehouden ten behoeve van het welzijn van het volk. In een land waar het relatieve milieu relatief intact is, hebben de Nederlanders het geluk te leven in een natuurlijke omgeving die niet alleen mooi is, maar ook voedsel, medicijnen, recreatie en een gevoel van traditie en continuïteit biedt. De Nederlandse Faunalijst is belangrijk omdat zoveel soorten bedreigd zijn of anderszins bescherming behoeven. Daarom is het noodzakelijk te weten welke soorten planten en dieren er voorkomen om ze goed te kunnen beschermen. Als er in Nederland bijvoorbeeld een soort voorkomt die een bepaald habitattype nodig heeft, maar er zijn geen aanwijzingen voor de aanwezigheid ervan, dan kan worden aangenomen dat deze soort in dat gebied niet voorkomt. Wanneer dan ontdekt wordt dat die soort bedreigd is, is het vaak te laat om er nog iets aan te doen. De Nederlandse Faunalijst is ook een uitstekend middel om mensen voor te lichten over het belang en de bescherming van de unieke natuur in hun land.

Nederland en dieren in het wild

Wilde dieren zijn een essentieel onderdeel van ons milieu. Vogels en insecten spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van gewassen, gewassen en bomen zijn van hen afhankelijk voor voedsel, en ze bieden voedsel en onderdak voor andere dieren. Dieren dragen ook bij aan voedsel en vezels (wol en bont), toerisme en de economie. Veel soorten maken deel uit van het cultureel erfgoed van Nederland. Andere dieren, vooral zoogdieren, zijn bedreigd of kwetsbaar en hebben bescherming nodig om te kunnen overleven. Wolven, lynxen, bruine beren en andere soorten staan bijvoorbeeld op de Nederlandse Faunalijst omdat ze bedreigd zijn.

Hoe wordt de Nederlandse Faunalijst bijgehouden?

De Nederlandse Faunalijst wordt bijgehouden door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in samenwerking met de Natuurbeschermingsdienst. Dit omvat uitgebreid veldwerk om de aanwezigheid van dieren in het land vast te stellen, evenals uitgebreid onderzoek naar de verspreiding, biologie en staat van instandhouding van deze dieren. In veel gevallen moeten biologen naar andere landen reizen om meer te weten te komen over de Nederlandse dieren. Een onderzoeksproject om meer gegevens te verzamelen over de bruine beer in andere Europese landen heette bijvoorbeeld "Beer Europa". In sommige gevallen moeten biologen ook op zoek naar onbekende dieren. Dit geldt met name voor vogels. Hoewel hier veel soorten zijn ontdekt, is het aantal nog niet ontdekte vogels nog steeds onbekend.

Conclusie

Wilde dieren in Nederland zijn niet alleen individuele dieren, maar een heel ecosysteem. Als zodanig spelen ze een belangrijke rol in het behoud van ons milieu en zijn biodiversiteit. Ze hebben ook ruimte nodig om te gedijen – dagelijks zien veel mensen hen en hun natuurlijke habitat als onderdeel van hun dagelijkse reis routine door de proliferatie van wegen en snelwegen die een groot deel van het land doorkruisen. Deze wilde dieren zijn een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed en moeten worden beschermd.